Booming business in de houtsector leidt tot schaarste en ongeziene prijsstijgingen

Het was veelvuldig in het nieuws de afgelopen tijd: de houtprijzen swingen de pan uit en voor sommige producten is er een lange wachttijd omwille van schaarste. De oorzaken zijn tweeërlei, doch ze zijn allebei gerelateerd aan COVID-19. Bij het uitbreken van de coronacrisis, in het voorjaar 2020 viel de handel plots stil. Bedrijven, waaronder ook de groothandels in hout, moesten verplicht de deuren sluiten. Maar ook het (internationaal) transport viel volledig stil, zodat er geen aanvoer meer was. Een wereldwijd gegeven waardoor een schaarste is ontstaan. Daarbij kwam nadien nog dat mensen, omdat ze 'verplicht' thuis moesten blijven, beslisten om in hun eigen 'bubbel' te investeren. Klussen in de tuin, op zolder en in de rest van het huis, die vaak al lang gepland waren maar altijd bleven liggen, werden nu plots wel aangepakt. Voor onze klanten in de houtsector was het alle hens aan dek.

IDE WOODS

Bij IDE WOODS in Zulte (vroeger gekend als houtzagerij Lefibo en later als producent van tuinhuizen en tuinhoutproducten SOLID) kunnen ze meespreken van de hectiek die het afgelopen jaar ontstaan is in de houtsector.

Zaakvoerder Steven Ide, samen met zijn broer Peter de tweede generatie in het familiebedrijf, vertelt.
“Wij leveren bouwhout en tuinproducten aan profes-sionele gebruikers en verkopers. Onze business draait nu al een gans jaar op 120%. In 2020 is de verkoop na het 'normale' seizoen niet stilgevallen. In de periode van eind september tot december, waar het gewoonlijk veel rustiger is, is die hoge trend aangehouden. Daardoor hebben we de prijzen van het hout ook in zes maanden tijd zien verdubbelen.

De productie die continu op volle toeren draaide, noopte ons om investeringen te doen in functie van efficiëntie in onze stofafzuiging. Waar we vroeger één grote filterinstallatie (cycloonfilter) hadden voor de ganse hal, hebben we nu twee aparte filters, elk met een capaciteit van 35.000 m³/u. We zaten met onze oude installatie aan de limiet qua capaciteit, maar er zijn nog andere voordelen dankzij de nieuwe installatie. Eerst en vooral hebben we een opsplitsing gemaakt in functie van de houtsoorten die we gebruiken. We kunnen nu rode en witte houtkrullen apart afzuigen. De prijs die we krijgen voor gescheiden houtafval is hoger dan voor gemengd afval, en dat maakt dat de gescheiden afzuiging dus interessanter is. Bovendien hebben we met de nieuwe installaties ook de nieuwste technieken voor het beheersen van stofemissie in huis. Ze zijn ook frequentiegestuurd en dus energiezuinig. Bij de berekening van de nieuwe afzuiging hebben we rekening gehouden met reservecapaciteit voor eventuele toekomstige uitbreidingen.

Het meest cruciale moment in zo'n project is altijd de plaatsing en de installering. Normaal gezien gebeurt dat in een periode dat het kalmer is, maar dat was in de gegeven omstandigheden dus niet mogelijk, aan-gezien het continu druk was. De mensen van Limoco hebben dat echter goed aangepakt. Zij hebben alle voorbereidingen heel grondig gedaan. Onze productie was uiteindelijk slechts gedurende één week verstoord om alle machines om te schakelen van de oude naar de nieuwe afzuiging. We zijn alleszins tevreden met het resultaat: de afzuiging is véél performanter dan voordien, het is een hele verbetering in onze productiehal.”

Habo

Ook bij Habo in Genk en in Weert zagen ze een 'ongewone' curve in de verkoop van parketvloer. Op beide locaties heeft Habo Group een groothandel: Holz-Bois is de Belgische vestiging in Genk en Albers Parket is de groothandel voor Nederland. Op beide plaatsen wordt ook geproduceerd. 60% van hetgeen verkocht wordt, is eigen productie en de afnemers zijn enkel professionele parketplaatsers.
Bedrijfsleider Stefaan Luykx vertelt over de investering in de stofafzuiging die eind 2020 in de vestiging in Weert gebeurde.

“Bij het begin van de pandemie hebben we eerst een serieuze dip in de verkoop gezien. Alles viel plots stil. Onze klanten zijn professionele parketplaatsers en aangezien zij het werk moesten stilleggen, stond onze verkoop ook on hold. Maar nadien is die achterstand snel ingehaald en zette die tendens zich verder. Mensen investeren nu meer in hun huis en dus ook in de renovatie van hun vloer. Dat merken we zeker en vast.

De investering die we in de stofafzuiging in Weert gedaan hebben, is eigenlijk een vervolg op hetgeen al enkele jaren geleden gebeurde. Toen hebben we één nieuwe filterinstallatie gezet. Nu hebben we een andere installatie volledig vervangen omdat ze versleten was. Het gaat om een nieuwe filter van 44.000 m³/u. en nieuwe leidingen. Alles is voorzien van pneumatische kleppen om zo efficiënt mogelijk met het energieverbruik om te springen.
Op de installatie zijn een tiental machines aangesloten en er is reservecapaciteit voorzien. In totaal hebben wij nu vier cycloonfilters van Limoco, twee in onze vestiging in Weert en twee in Genk.

Ik denk dat wij met ons bedrijf één van de eerste klanten waren van Limoco. We hebben nooit met een andere leverancier gewerkt. Meer nog, we vragen zelfs nooit een offerte bij een ander bedrijf. We weten dat we altijd op Limoco kunnen rekenen, dat ze altijd correct zijn als zakenpartner en dat maakt dat wij een tevreden klant zijn. Jan is nog steeds onze contactpersoon; in zoveel jaren bouw je meer dan een puur zakelijke relatie op. Maar ook de techniekers blijven dezelfde. Je merkt aan alles dat het bedrijf géén 'duiventil' is, bij manier van spreken.

Stofafzuiging is een zeer belangrijk onderdeel van onze productie. Als ze niet goed of helemaal niet werkt, ligt alles stil, want zonder afzuiging kan de productie niet draaien. En bij een storing is het belangrijk dat er snel een interventie gebeurt. Bij Limoco zijn ze daar heel erg mee begaan. Zo ook bij de plaatsing van onze nieuwe installatie. Alles werd zo goed mogelijk voorbereid, opdat onze productie zo weinig mogelijk hinder zou ondervinden. Enkel voor het omschakelen van de oude naar de nieuwe sturing hebben de machines één dag stilgelegen. We hadden onze planning daarop aangepast, zodat we helemaal geen verlies geleden hebben. Het maken van een goede planning en afspraken is voor ons een hele fijne manier om samen te werken,“ besluit Stefaan Luykx.