Kaarsenkapel Abdij Averbode

In de Abdij van Averbode werd vorig jaar de ruimte van de voormalige boekhandel omgebouwd tot kaarsenkapel. De vraag naar de mogelijkheid om een kaarsje te ontsteken groeide immers, en de ruimte in de abdijkerk was vaak ontoereikend. Toen de abdijwinkel verhuisde naar een nieuwe locatie in het belevingscentrum Het Moment, gingen de paters norbertijnen op zoek naar een invulling voor het oude koetshuis naast de kerk. De inrichting van een kaarsenkapel was daarmee een feit.

De brandende kaarsen zorgen voor rook en warmte en de installering van een ventilatiesysteem was de meest voor de hand liggende oplossing.

De kapel is opgebouwd uit 4 nissen voor kaarsen. De constructie van de inrichting gebeurde door de firma Dejond, samen met Limoco. Wij zorgden voor het maatwerk van het ventilatiesysteem en de stukken werden vervolgens mee gelakt en verwerkt in de constructie van de nissen.

Het systeem heeft een capaciteit van 2.000 m³/u en de ventilator is verwerkt in een geluidskast. Met een snelheidsregelaar kan de snelheid van de ventilator ingesteld worden. Een geluidsdemper zorgt ervoor dat er geen overlast is in de stille omgeving van de kapel en de abdij. Rook en warmte worden naar buiten afgeblazen. Dit is een mooi voorbeeld van een eenvoudige maar creatieve oplossing die door samenwerking tot stand komt, in een niet-alledaagse setting!