VDL Bus & Coach bouwt modernste fabriek van Europa

Een jaar na de eerstesteenlegging startte begin 2023 de productie in de nieuwe fabriek van VDL Bus & Coach in Roeselare. In deze nieuwe fabriek zullen elektrische bussen gebouwd worden voor de Europese markt. Volgens VDL Groep zal deze CO²-neutrale fabriek 'de modernste van Europa' worden.

De fabriek in Roeselare is dus een volledig nieuwe productiehal op een nieuwe locatie buiten het centrum. Het betreft een hal met een oppervlakte van 20.000 m². Het productieproces is compact en gericht op kortere doorlooptijden. Door het slimmer inrichten van het productieproces (minder assemblage-uren per bus) kan de maximale capaciteit in de nieuwe fabriek verhoogd worden.

In samenwerking met VDL Industrial Products installeerde Limoco het gedeelte afzuiging van de ruimtelijke ventilatie in de nieuwe hal. Hiervoor sloten we vier grote luchtgroepen aan:

  • 3 x 31.000 m³/u capaciteit in de grote assemblagehal
  • 1 x 22.000 m³/u capaciteit in de afwerkhal

De afzuigleidingen lopen over de ganse breedte van de hal, zijnde 100 m.
Verder zijn er op verschillende plaatsen in de productiehal ook nog lokale afzuigpunten geïnstalleerd, o.a. bij de montage waar lijmdampen worden afgezogen en op de locatie waar de remtesten gebeuren.

We startten in maart 2022 met het uittekenen in 3D om vervolgens in ons atelier het materiaal klaar te maken en op de werf te installeren. Dit ganse project werd stap voor stap, in verschillende fasen en volgens het verloop van de bouw van de hal, door onze mensen uitgewerkt en opgevolgd. In totaal spreken we nu dus van een looptijd van ruim een jaar sedert aflevering van de eerste tekeningen, en we verwachten dit mooie project binnen enkele maanden volledig te kunnen afronden.