Hortipoort (Puurs)

Hortipoort in Puurs is producent van tuinpoorten in aluminium op maat. Het lassen, polieren en slijpen van de materialen zorgt voor veel stof in het atelier, in het bijzonder wanneer al die handelingen tegelijk bezig zijn. Bovendien is er bij aluminiumstof ook explosiegevaar, dus een ATEX conforme filterinstallatie was een absolute must.


Limoco plaatste een afzuigsysteem op maat. Ter hoogte van de productie van de poorten wordt de lucht langs de zijkanten op 12 punten afgezogen (zie foto). De afgezogen lucht wordt verschillende malen gefilterd, gaande van voorfiltratie klasse F9 tot niveau HEPA H13 bij de laatste filtratie. De gefilterde lucht wordt vervolgens terug in de werkplaats geblazen. De wervelingen die zo ontstaan in de luchtstroming, zorgen voor een zeer efficiënte spoeling van de lucht in de werkplaats.

Dankzij het gebruik van wegwerpfilters met een hoge filterklasse is de lucht zuiverder dan bij de persluchtgereinigde filter. Bovendien zijn de onderhoudskosten lager omdat er geen persluchtverbruik is én omdat het gebruik van de wegwerpfilters goedkoper is dan dat van patronenfilters.

Het afzuigsysteem heeft een capaciteit van 12.000 m³/u.