Govaplast (Alken)

De firma Govaerts Recycling in Alken, beter bekend onder de commerciële merknaam Govaplast, is marktleider in de ontwikkeling en vervaardiging van duurzame producten in gerecycleerd plastic (PE en PP). Ook hun eigen producten zijn opnieuw recycleerbaar en we kunnen hier dus spreken van een schoolvoorbeeld van een 'cradle to cradle' productieproces. Zelfs de nieuwste extrusiemachine die in het bedrijf geïnstalleerd werd, is een eigen ontwikkeling. Omdat er bij die nieuwe machine ook een afzuiginstallatie moest komen voor het elimineren van de extrusiedampen, nam het bedrijf contact met Limoco.

De situatie bij Govaplast was enigszins bijzonder, omdat bij het uittekenen het aantal afzuigpunten van de afzuiginstallatie nog niet bepaald was. Daarom ontwikkelden onze ingenieurs een flexibele installatie, waarop extra leidingen kunnen aangesloten worden, weliswaar rekening houdend met de maximum capaciteit van 6.000 m³/u. Op dit moment is er één afzuigpunt effectief aangesloten en zijn er nog 2 andere voorzien. Daarnaast is er een uitbreidingscapaciteit voor nog 2 extra afzuigpunten.

Omdat de extrusiedampen, die bij het productieproces vrijkomen, nogal kleverig van aard zijn, werd geopteerd om een extra filterkast en een vetfilter te installeren.