Fabricom (Gent)

Ook bij Fabricom in Gent werd geïnvesteerd in functie van de gezondheid van de werknemers. In het atelier was tot voor kort nog geen afzuiging voorzien, noch voor lasdampen, noch bij de slijpmachines. Met dit dubbel project zorgde Limoco meteen voor een aangenamere werkplek.

Er werd een lasdampafzuiginstallatie geplaatst, voorzien van drie afzuigarmen met een bereik van 4 meter. Het systeem draait op een centrale ventilator, met een capaciteit van 1.000 m³ per uur per afzuigarm. De armen zijn zodanig ontwikkeld dat er zo weinig mogelijk capaciteitsverlies is. De scharnieren zitten aan de buitenkant, waardoor er minder weerstand is binnenin en er dus ook een minder zware ventilator nodig is.

Daarnaast werd ook een afzuigsysteem geplaatst bij 3 slijpmachines. Dit systeem draait op 1 centrale ventilator met een capaciteit van 2.000 m³ per uur, die voorzien is van een 'vonkenvanger'. Zoals het woord het zegt, met de bedoeling om slijpvonken op te vangen.

Een extra aandachtspunt bij de installering was het functioneel wegwerken van alle onderdelen van het systeem, opdat de bewegingsvrijheid van de medewerkers in het atelier niet in het gedrang kwam.