AGC Kempenglas (Mol)

AGC Kempenglas NV in Mol, een dochterbedrijf van AGC Glass Europe, is gespecialiseerd in hoogrendementsglas voor zowel  residentiële als projectbouw. Het bedrijf werkt al jaren samen met Limoco, o.a. voor het onderhoud van hun bestaande installaties.

Recent klopten zij bij ons aan met een wel héél specifieke vraag.

De wanden van hun glasoven, die opgebouwd zijn uit verschillende lagen van stenen, hadden af te rekenen met afbrokkeling, door de enorm hoge temperaturen.

Limoco ontwikkelde een koeling op maat waarmee koude lucht zeer gericht op de wanden wordt geblazen waardoor de levensduur van de installatie wordt verhoogd.

Het geheel bestaat uit een ventilator met een debiet van 50.000 m³/u die voorzien is van 14 blaasmonden. Deze zijn op hun beurt aangesloten op vierkante luchtkanalen van 700 x 700 mm met aftakkingen naar buizen van 250 mm. De kanalen zijn op de wanden van de oven gemonteerd, om de hitte al bij de basis te kunnen bestrijden.

Vooral de montage van het ingenieuze systeem was een knap staaltje vakmanschap. Werken bij 80°C is immers geen evidentie en er moesten zelfs hittebestendige pakken aan te pas komen om de job tot een goed einde te brengen.